Tags: , , , , , , , , , , | Categories: İnceleme Posted by Editorial on 11.01.2011 22:51 | Yorumlar (0)

Bilişim sektöründe son iki yılın en popüler konularından birisi de sanallaştırma! (Virtualization). Hiç şüphesiz bu konunun popüler olmasında ki en büyük etken baremetal yazılımlarının belirli bir kaliteye ve stabiliteye ulaşmış olmasıdır. Gelin kaynaklarınızı doğru kullanmayan verimsiz çalışan fiziksel sunucunuzda çalışan işletim sisteminizi hangi araçlarla sanallaştırabilirsiniz, donanımınızı hangi araçlarla daha verimli kullanabilirsiniz inceleyelim.

Citrix XenServer (www.xen.org)

Hoster'lar için en efektif ve tercih edilen platformlardan birisidir. Hem 32bit hemde 64bit işletim sistemlerini destekler nitelikte ki XenServer bir çok hoster tarafından tercih ediliyor. Fiziksel sunucunuzu XenServer ile sanallaştırmak için XenServer'ın P2V aracını kullanmalısınız. XenServer kurulum CD'sini sunucunuza taktıktan sonra karşınıza gelen "Convert an existing OS on this machine to a VM (P2V)" seçeneği seçip devam ediyorsunuz ve fiziksel sunucunuz zahmetsizce, sanal sunucuya dönüşüyor.

Xen'in diğer bir avantajıda GPL lisansına sahip olması, yani herhangi bir ücret ödemeden bu sistemi kullanabiliyorsunuz tabi kurumsal seviyede kullanmak için lisans alınması gerekiyor. Standart lisansı 500$ civarında.

VmWare ESXi/vShpere Server (www.vmware.com)

EMC satın aldıktan sonra ürün kalitesini daha da arttıran vmware bir çok hoster'ın sanallaştırma altyapısı olarak ilk tercihidir. Bir çok işletim sistemini sorunsuz ve performanslı bir şekilde çalıştırabilmesi hem 64bit hemde 32bit işletim sistemlerine destek verebilmesi nedeniyle hosting sektöründe oldukça tercih edilir. Özellikle vMotion ve Restore özellikleri ile sunucuları copy/paste şeklinde yönetmenizi , fiziksel sunucular arasında dolaştırmanızı sağlayan güzel özellikleri vardır. Bu platform da fiziksel sunucunuzu sanal sunucuya çevirmek için kullanabileceğiniz araç ise "VMware vCenter Converter" dır.

vSphere kurumsal seviyedeki özellikleri nedeni ile ücretlidir fakat ESXi ve VmWare Server GPL lisansına sahiptir ve açık kayanklıdır dolayısıyla projelerinide bu platformları ücretsiz olarak kullanabilmektesiniz.

Hyper-V (www.microsoft.com/hyper-v)

Microsoft tarafından piyasaya çok hızlı girmiş olan Hyper-V kısa sürede üst seviye bir kalite yakalayıp VmWare ve XenServer'a güçlü bir alternatif haline geldi. Microsoft tarafından her fırsatta teşvik edilen Hyper-V hoster'lara lisans avantajı sağlayarak kullanımını arttırmaya çalışıyor. Özellikle Hyper-V 2008 R2 sürümü ile bir çok beklenen özelliği eklendi ve iyileştirildi. Fiziksel sunucuyu, sanal sunucuya çevirmek için öncelikle Hyper-V 2008 R2 sürümü olması gerekiyor, daha sonra Virtual Machine Manager üzerinden Action > Convert Physichal Server komutunu verdikten sonra karşınıza gelecek olan sihirbazın yönergelerini takip ediyorsunuz.

Hyper-V'yi Windows Server Datacenter Edition üzerine kurarsanız 4 adet sanal sunucu lisansı ücretsiz olarak geliyor.Hosterlar genelde Windows Core Server üzerine kurarak hizmet vermeyi tercih ediyorlar.

Sonuç

Ülkemizde ve Dünyada güvenilen bu sistemlerle donanımlarınızı çok daha verimli kullanmış olmakla birlikte sanallaştırmanın nimetlerinden ve rahatlığından da yararlanmış oluyorsunuz. Bir hosting firmasının yatay ve dikey büyümesi kestirilemediğinden sistemin temel yapısını sanallaştırma üzerine kurulması sürdürülebilirlik açısından çok faydalı olacaktır.

Internet üzerinde bir çok sanallaştırma platformları mevcuttur bu sistemlerin bir listesini http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Virtualization_software adresinden edinebilirsiniz.

Son olarak bu sistemlerle Cloud Computing hizmeti veren büyük çaplı servisleride berlitmeden geçmeyelim.

Yorum ekle




biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading